EVIA: EDIPSOS, PEFKI

Evia je drugo po veličini grčko ostrvo i omiljena letnja destinacija, kako Grka, tako i naših turista. Prostire se uz obalu Beotije i Atike od severnih Sporada, pa do ostrva Andros nadomak Kiklada. Evia se nalazi na jednom od najvažnijih pomorskih puteva Sredozemlja. Zahvaljujući ogromnom prirodnom bogatstvu i povoljnom položaju, spada u najrazvijenije oblasti stare Grčke, a prestonica Halkida, jedan je od najuticajnijih antičkih gradova. Severna obala ostrva blago se spušta u more stvarajući slike fascinantne lepote. Ova oblast doživela je snažan turistički razvoj poslednjih decenija. Posebno mesto zauzimaju Pefki, Limni, Edipsos, kao i mnoga druga mala letovališta od severa do juga ostrva.

Edipsos je jedno od najstarijih banjskih odmarališta u celoj Grčkoj. Puno ime mesta je Lutra Edipsos što u prevodu znači Banja Edipsos. Pominje se već od vremena Aristotela a mesto je bilo jako popularno i u doba rimskih imperatora. U letovalištu se nalazi blizu 200 hotela od kojih mnogi nude spa tretmane. Danas je Edipsos popularno letovalište koje nudi sav sadržaj koji je potreban za potpun i kvalitetan odmor. Mesto je nastanjeno i u zimskom periodu pa turistička sezona počinje rano u proleće i završava se kasno u jesen. Edipsos se nalazi na svega 20ak km mesta Agiokampos gde pristaje trajekt sa kopna.

Pefki je pravi primer toga da Grci znaju šta je pravi ugođaj, te svoje božanstvene obale i morski užitak ljubomorno čuvaju za sebe. Kada je pre samo nekoliko godina malo letovalište Pefki na ostrvu Evija postalo odredište srpskih turista, zauzelo je posebno mesto u njihovim srcima. Otuda ne čudi što mu se i danas, po drugi, treći ili četvrti put, vraćaju rado kao mestu u kom se ukrštaju mir i svežina, miris mora i savršeno čist vazduh, široke plaže bez gužve i veoma prijatne noći. Ovo omiljeno i dugo skrivano letovalište Atinjana postaje sve popularnije iako je do pre samo nekoliko godina bilo rezervisano samo za domaće turiste i ponekog srpskog posetioca.